Fuxtec - Kertigépek Online

Permetező

Mit érdemes tudni a permetezésről?

Minden gazda szeretné, hogy termése védve legyen a különféle kártevőkkel szemben, és a fagyok se tizedeljék meg. Utóbbira sajnos nem igazán van ráhatásunk, azonban előbbi ellen lehet tenni. Rendkívül összetett téma, hogy milyen típusú permetező anyagot érdemes használni. A permetezőszer kiválasztása előtt azonban azt érdemes tisztázni, hogy milyen permetezőt célszerű vásárolni, aminek köszönhetően a termés is védve lesz és a permetezési munkálatokat is praktikusan, minél könnyebben lehet elvégezni. A megfelelő permetezőgép kiválasztása azért sem egyszerű, mert több szempontot is figyelembe kell venni. Egyrészt fontos, hogy milyen növények kapcsán szeretné használni a permetezőgépet, illetve az is lényeges, hogy milyen távolságra kell szórni a növényvédőszert.

A permetezés a legáltalánosabb módszer, amivel megóvhatok a növények. A fagy a gazdák nagy réme, hiszen képes megtizedelni a terményt, ugyanakkor a túl enyhe tél és ősz sem előnyös, hiszen ekkor a kártevők sem pusztulnak el és veszélyt jelentenek a termésre. A permetezésnek köszönhetően a növények védve lesznek a kártevőkkel szemben. Ha szeretne permetezőt vásárolni, akkor a legfontosabb azt tisztázni, hogy hol szeretné azt használni. Ha alacsony fákat, földön termő zöldségeket vagy a sövényt szeretné beszórni, akkor érdemes kézi permetezőgépet vásárolni, amellyel az adott növényt célzottan lehet kezelni. A kézi permetezők használata igazán egyszerű, szinte alig igényelnek némi karbantartást és nagyon könnyű őket tisztán tartani, így a gazdák nagyon kedvelik ezeket a típusokat. Vannak egészen egyszerű kézi változatok, melyek kisebb kertekbe tökéletesek, de ha egy komolyabb permetezőre van szüksége, akkor választhat hátra szerelhető kézi permetezőt, amivel könnyedén elvégezhet komolyabb munkákat is. Ezek a permetezők általában állítható karral rendelkeznek, így akár a magasabb növények permetezése is kiválóan elvégezhető velük. Ezek a típusok is kézi erővel működnek. Az akkumulátoros permetezők némileg komolyabb munka elvégzésére lettek kialakítva. Ezzel akár több órás munkát is kényelmesen végig csinálhat. Ha egy igazán masszív szerkezetre van szüksége, mellyel a komoly permetezési munkák is gond nélkül elvégezhetők, akkor célszerű a benzines permetezőket preferálni. Tagadhatatlan, hogy ezek esetében némi macerát jelent a benzin folyamatos újra töltése, viszont hosszú időn keresztül gond nélkül végezheti munkáját. Mivel ezek már igazán komoly szerkezetnek számítanak, ezért gyakran a szórás típusát is lehet váltani, annak érdekében, hogy valóban alapos és minőségi munkát tudjon végezni.

A permetezésen nagyon sok múlhat, így nem érdemes ezen a területen spórolni. Különösen akkor nem, ha üzletszerű növény termesztésről van szó. Érdemes egy minőségi darabot beszerezni, mely hosszú éveken keresztül hasznára lesz. A megfelelő permetező kiválasztása után célszerű a permetezéssel kapcsolatban tájékozódni, főleg, ha kezdő ezen a téren. Fontos alapszabály, hogy sem hőségben, sem fagyban nem érdemes permetezni. 25-27 Celsius fok felett azért tilos permetezni, mert ekkor az átlátszó permetcseppek összegyűjtik a napsugarakat, aminek következtében a növény súlyos perzseléseket szenvedhet el. A nulla fok alatti permetezés szintén nem javasolt, így a kora tavaszi permetezésre célszerű akkor sort keríteni, amikor már enyhébb az idő. A legjobb, ha este, éjszaka vagy a kora hajnali órákban ejti meg a permetezést, így a hasznos rovaroknak sem esik bántódása és a permetezés sem lesz olyan kényelmetlen, mint például a nagy melegben.